maandag 23 november 2015

Peilbeheer

Bij 'peilbeheer' had ik een beeld voor ogen van mannen in kaplaarzen die sluizen in de sloot openschroeven. Bij het schrijven van dit artikel kwam ik er achter dat dat natuurlijk al lang niet meer zo is.

Het meten en regelen van de waterstand is een hoog-technologische zaak. De man op de foto zit in zijn eentje de waterstanden van een enorm stroomgebied in de gaten te houden. Met wat muisklikken zet hij gemalen aan- en uit om bij naderende regen alvast wat 'voor te malen'.

Hier is het artikel in Waterschap, het vakblad van de Unie van Waterschappen, te lezen.

vrijdag 20 november 2015

Live Magazine Iselinge



















Hogeschool Iselinge hield onder de noemer 'delen is versterken' een conferentie voor het onderwijsveld. Beleidsmakers, docenten en vooral heel veel toekomstige meesters en juffen kregen een interessant programma van lezingen en workshops voorgeschoteld.

Het voorkomen van pestgedrag, 'vaderbetrokkenheid' bij het voorlezen en manieren om de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen: in een leuke mix van theorie en praktijk kwam het allemaal langs.

Met het dreamteam van Live Magazines maakten we er in één dag een verslag van.

vrijdag 13 november 2015

Informatieborden Waterschap




















Her en der in het uitgestrekte werkgebied van Waterschap Rivierenland staan fleurige informatieborden. Bijvoorbeeld bij dijken, rioolwaterzuiveringen, gemalen, sluizen of stuwen. Over die opvallende 'waterwerken' valt een boel interessants te vertellen. Zoals hier in Tiel (of –hieronder– in Vianen) over de 'coupure'. Van die afsluitbare doorgangen in waterkeringen zijn er ongeveer 50 in het rivierengebied.

Bij het schrijven van de borden probeer ik algemene informatie over het werk van het waterschap te kruiden met leuke feitjes en weetjes. Via een QR-code op het bord kun je ook nog een filmpje bekijken over het onderwerp.

De borden zijn vormgegeven door Het Lab.




donderdag 12 november 2015

Interview Eigen

Voor het Arnhemse citymagazine 'Eigen!' schreef ik een stukje over ontwerpbureau Simons en Boom. Die blijven nu al 10 jaar 'fris'. Hoe doen ze dat? Lees het hier!